Lad os fejre FN´s "World Bee Day" med at gøre en forskel for havens vilde bier

Lad os fejre FN´s
I dag den 20. maj er det FN´s officielle ”World Bee Day”. En dag som startede tilbage i 2017 med det formål at sætte fokus på den vigtige opgave det er, at bevare og passe godt på vores bier og øvrige bestøvere. Og de har hårdt brug for det. Fjernelse og opdyrkning af deres naturlige levesteder, den meget udbredte og effektive bekæmpelse af ukrudt og skadedyr i landbruget og den manglende diversitet i blomsterbestandene er blandt de bærende årsager. Derfor vil vi hos Lollik.dk også gerne være med til at sætte fokus på havens vilde bier og i den anledning give dig tips til hvordan du kan tiltrække dem og samtidig få glæde af deres værdifulde bestøvning. 

Er der forskel på vilde bier og honningbier?

Vilde bier, eller enlige bier som de også kaldes, adskiller sig fra de velkendte sociale Øg biodiversiteten i din have ved at invitere de vilde bier ind. Skab levesteder og mad til havens vilde bier. Se vores store udvalg af bihuse hos lollikhonningbier. De producerer nemlig ikke honning og de har heller ikke en dronning de skal beskytte. Og ja, så bor de altså alene i huler og gange. Der findes langt over 200 forskellige arter af vilde og de spiller en afgørende rolle i bestøvningen af den danske fødevareproduktion, vores natur og vores haver. Faktisk kan de tilskrives ansvaret for en tredjedel af alt den mad vi spiser og derfor er det så vigtigt at vi passer på dem. Vilde bier skal nemlig modsat fx honningbier selv ud og finde en rede hvor de kan yngle og sikre næste generation. Hver bi ligger mellem 1 og 20 æg som de forsegler i en celle med en lille madpakke (bibrød) af pollen og nektar. Larven udvikler sig så til en bi, som bryder ud af cellen i løbet af det kommende forår. Denne cyklus gentages år efter år. 
Man kan dele de vilde bier op i to grupper: Jordboende bier og huleboende bier. Jordboende bier graver, som navnet antyder, selv gange i jorden hvor de lægger deres æg. De hulboende bier bor i eksisterende gange det er dem som du med lidt held kan lokke til at flytte ind i dit bihus. Du kan se at du har Murerbier i røret, hvis indgangen er forseglet med ler, sand og mudder, mens Bladskærerbierne skærer små stykker af blade ud, som den forer deres celler med. 

 

Hvordan tiltrækker jeg vilde bier til min have?

Når du nu enten har anskaffet dig et eller flere bihuse til haven er der faktisk flere ting du kan gøre for at gøre netop din have attraktiv for de vilde bier. Her er vores bud:

  1. Skab kunstige levesteder i form af bihuse. Undgå de store insekthoteller og placer i stedet små boliger rundt omkring i haven.
  2. Plant blomster der er rige på nektar og pollen (fx lavendel, honningurt, rødkløver og krokus) Vilde bier flyver kun få hundrede meter fra deres rede, så det er vigtigt at de har føde tæt ved.
  3. Bierne elsker frugttræer, så dyrk gerne æbler, kirsebær, blommer m.fl.
  4. Bier kan faktisk se og lokkes i den grad til af de smukke blomsters farve og duft. De ser gul, grøn og blå men især lilla tiltrækker deres opmærksomhed. Så har du ikke allerede en masse lilla blomster, så er det bare med at få fyldt dem ind i haven.
  5. En græsplæne med mælkebøtter og kløver er også guf for de vilde bier og i det hele taget hvis du har mulighed for at dele af din have vokse frit. Det vil ikke kun gavne bierne, men også andre af havens insekter og vilde dyr.
  6. Undgå eller reducer kraftigt brugen af gift i din have. Studier har vist at de kan være en af årsagerne til den høje dødelighed blandt bier.
  7. Hvis du ingen have har, så dyrk krydderurter som purløg, salvie og rosmarin i krukker på altanen. Så vil du helt sikkert få besøg når de blomstrer.
  8. Bier drikker vand, så sørg for at have vand til rådighed (fx i en tallerken med lidt sten i bunden, så de har et sted de kan lande og slukke tørsten).

Vilde bier tæt på børn og kæledyr – er det en god idé?

Fordi vilde bier ikke har en dronning den skal beskytte, er det fuldstændigt sikre at omgås for både børn og familiens kæledyr. Hannerne har ikke en brod og hunnerne stikker udelukkende hvis de bliver klemt eller trådt på. Du kan derfor trygt sætte bihoteller og bihuse op tæt på både hus, terrasse og drivhus. Det vil kun være hyggeligt at kunne følge med i de travle biers gøremål.   

Se vores fine bihuse fra engelske Green & Blue lige her.

 


Indsend kommentar (Din e-mail adresse bliver ikke publiceret):

Vær opmærksom på at din kommentarer vil blive sendt til godkendelse, inden den bliver vist på siden.