Efterårets svampejagt

Når man leder efter svampe får du både smukke naturoplevelser, frisk luft og måske endda mad med hjem i kurven. Læs med her og bliv klogere på, hvilke gode spisesvampe du kan finde i naturen!

Du kan gå på svampejagt og finde lækre spisesvampe året rundt, men især efter en våd og varm sensommer, er der ekstra god mulighed for at finde de gode spisesvampe. Svampesæsonens start og høst er altså, som så mange andre afgrøder fra naturen, afhængig af vejret. Og et godt svampeår er altså kendetegnet ved at være regnfuldt og varmt. Derfor er efteråret traditionelt set også svampesæson, og fra august til oktober kan du stort set også være sikker på at finde spisesvampe når du bevæger dig ud i den danske natur. Især vrimler de danske skove med spisesvampe som kantareller, Karl Johan og Østershatte.

Hver enkelt svampeart har sine helt specielle krav til voksesteder. Fx lever en trompetsvamp for eksempel oftest i næringsrige løvskove under bøg og eg, og derfor vil det være spild af tid at lede efter dem i en sandet nåleskov. Derfor kan det være en god idé at sætte sig ind i de forskellige svampes typiske voksesteder. En god og populær spisesvamp som Karl Johan er ikke afhængig af en speciel træart, men mere af jordens surhed. Og champignon arterne findes typisk i det åbne landskab, i haver, parker eller ved kystnære områder. Den spiselige morkel du kan finde i foråret, foretrækker god jord og gerne der hvor der også findes elm. Hvor der vokser ahorn, elm og aks finder du til gengæld ikke hverken kantareller eller rørhatte. Til gengæld findes disse under birk, bøg, eg, gran eller fyr.

Er du ny svampesamler kan det være en rigtig god idé at følges med en erfaren svampesamler. Både fordi det kan være svært at skelne de spiselige svampe fra de giftige, da flere af dem let kan forveksles. Men allierer du dig med en svampekyndig fra dit lokalområde, kan du også være sikker på, at vedkommende ved hvad hun leder efter og allerede kender de gode svampesteder i netop dit område. Og hvor de findes kan være en velbevaret hemmelighed det kan tage dig lang tid at finde på egen hånd.    

Hvad har jeg brug for på min første svampetur? 
Er du nybegynder indenfor svampejagt er der nogle kendte spisesvampe som er let genkendelige og hvor mulighederne for forveksling med en tilsvarende giftig svamp er minimale, hvilket gør dem til en god start for dig der skal på svampetur for første gang.  Det er spisesvampe som markchampignon, almindelige kantareller, tragt-kantareller, stor trompetsvamp og Karl Johan. Det er dog altid vigtigt at huske på, at hvis du er den mindste smule i tvivl, bør du lade dem stå.

Det rette udstyr til en god svampejagt
Når du står i skoven og har fundet nogle svampe er der 3 simple redskaber vi vil anbefale dig at have med: 

1. En god, men lille, svampebog hvor du hurtigt kan slå både spisesvampe og giftige svampe op. Her kan vi på det varmeste anbefale Peter Nielsens; Spiselige svampe.
2. En lille kniv, som du kan løsne svampene fra skovbunden med. Kniven må gerne have en lille børste, så du kan rense svampen for det værste jord og snavs på stedet.
3. En kurv til at lægge dine svampe i. Det er nemlig bedst at opbevare sine svampe i en luftig og dyb kurv da de let tager skade hvis de bliver mast.

Husk at sikre dig at svampen er frisk og at den ikke er angrebet af larver inden du høster den og bringer dem hjem (gælder især ved rørhatte).

Hvor må jeg samle svampe?
På naturstyrelsens arealer må du samle alle de svampe du har lyst til, men hold øje med skilte og informationstavler i området. På kommunernes områder skal du tjekke deres hjemmeside for at se særlige regler eller restriktioner og sætte dig ind i dem, inden du går på svampetur. I private skove må du færdes fra klokken 06:00 om morgenen til solnedgang. Du må kun være til fods og udelukkende benytte anlagte veje og stier. Du må altså ikke forlade stien og gå rundt i skovbunden, selv om det oftest er lige præcis der svampene befinder sig.

Naturstyrelsens bedste råd til dig der skal på svampejagt: 

  • Spis kun svampe, du kender - er du det mindste i tvivl, så lad dem være.
  • Indtag kun spiselige svampe og undlad at smage på dem, hvis du er i tvivl.
  • Brug kun friske svampe til madlavning,
  • Begynd altid med en lille portion af en ny spisesvamp. Nogle mennesker er overfølsomme over for svampe, så hvis du kun spiser lidt, så mærker du også overfølsomheden svagt.
  • Spis ikke vilde svampe i rå tilstand. Vilde svampe skal gennemsteges eller gennemkoges.
  • Hvis du har mistanke om svampeforgiftning, så søg læge eller tag på skadestuen. Medbring evt. resterne af svampene eller madrester, så de kan analyseres.
  • Pluk ikke svampe tæt på trafikerede veje eller industri, da svampe absorberer tungmetaller, hvilket er giftigt for kroppen i større mængder.

https://naturstyrelsen.dk/naturoplevelser/naturen-netop-nu/efteraar/svampejagt/

Husk når du går på svampetur vil du også støde på mange giftige svampe – spis derfor aldrig svampe du ikke kender. 


Indsend kommentar (Din e-mail adresse bliver ikke publiceret):

Vær opmærksom på at din kommentarer vil blive sendt til godkendelse, inden den bliver vist på siden.