Høst blomsterfrø i September

Det er start september og her i haven er det ensbetydende med at vi skal til at høste blomsterfrø til næste års sommerblomster. Det er nemlig nu at mange af havens blomster er ved at visne og afgive deres frø.

Det er start september og her i haven er det ensbetydende med at vi skal til at høste blomsterfrø til næste års sommerblomster. Det er nemlig nu at mange af havens blomster er ved at visne og afgive deres frø.  

At høste frø til næste års blomster er en rigtig god idé. Både fordi blomsterfrø som kommer fra din egen have ofte vil have en endnu bedre spireevne end dem du køber, da planterne du tager frø fra, er klimatiseret til netop din have, dens jord- og vejrforhold. Derudover er frø dyre at indkøbe, så jo flere du kan samle i år, jo mere luft er der i budgettet til at tilføre nye sorter og øge udvalget næste år.

Helt basalt set er der 2 måder hvorpå blomsterfrøene formerer sig. Den ene er bælge som man kender det fra fx ærteblomster (lathyrus) og så er der den som sætter frøstande som fx morgenfruer.

Hvornår kan jeg høste mine blomsterfrø?

Høst dine blomsterfrø fra haven nu i september. Frø fra egen have har bedre spirrevne end dem du køber, og så er der en masse penge at spare ved at samle havens blomsterfrø.

 

Det er vigtigt at du venter med at høste dine blomsterfrø til de er helt modne og tørre. Eller i hvert fald, så tørre som det er muligt. Nogle frøstande smider nemlig velvilligt deres frø når det blæser, så hold øje og høst inden, hvis du ønsker at kunne så dem på nye områder i din have, eller dele ud til naboer og venner. Lader du de tørre frøstande stå, vil de i løbet af efteråret smide deres frø på jorden og sikre næste års blomsterflor og dermed deres overlevelse.

Er frøene våde eller har for højt vandindhold når du høster dem, er det utroligt vigtigt at du får dem tørret godt. Hvis ikke de er fuldstændigt tørre når du høster, risikerer du at de begynder at spire i posen, eller endnu værre, rådner. Er du nødt til at høste inden planten er helt tør, så høst hele planten og hæng den til tørre. Herefter vil du kunne skille blomsterfrøene fra. Det tager typisk 2-3 uger at gennemtørre dine frø. Længere hvis der er tale om store frø. Bælgefrø skal tørre så meget som muligt på planten, inden de høstes for at sikre at de er helt modne.

Tør aldrig dine frø i ovn eller på radiatorer, da deres spireevne ødelægges ved høj varme. 

Hvordan opbevarer jeg mine hjemmehøstede blomsterfrø?

Når du er helt sikker på at dine blomsterfrø er gennemtørre, så kan du med fordel opbevare dem i kaffefiltre. Sørg for at opbevare dem tørt, koldt og mørkt, for at bevare frøenes spireevne bedst muligt. Et blomsterfrø kan miste sin evne til at spire hvis det opbevares ved for høj varme.

Kom gerne kaffeposerne med blomsterfrø i en lufttæt beholder og har du en silicagel pose du kan lægge ved er det helt perfekt. Herefter er det mest optimale sted til opbevaring af beholderen faktisk dit køleskab. Opbevaret på denne måde vil de kunne holde sig i op til 5 år.

Inden du sætter dine frø til langtidsopbevaring, så kan du evt. foretage en spiretest dvs sikrer dig at de blomsterfrø du har høstet, også har en høj spireevne. Det gør du ved at sprede 10-20 frø (afhængigt af hvilke frø du tester) på et fugtigt klæde på en tallerken. Det kan være et let fugtet stykke køkkenrulle eller vat. Dæk det med plast fx en pose eller husholdningsfilm og sæt dem lyst ved stuetemperatur. Så kan du se hvor høj en spireevne dine blomsterfrø har, og få en idé om hvor tæt du skal så når du planter dem, eller om du skal overveje at købe nye til foråret.

Husk at skrive navn og årstal på posen.

Er jeg sikker på at få præcis den samme plante igen næste år?

Nej, når du høster blomsterfrø fra egen have, så er der høj sandsynlighed for at en bi eller andre insekter har været forbi og krydsbestøve dine blomster. Det betyder i praksis at næste generations blomster vil bære gener fra begge forældre og dermed variere fra den oprindelige plante. Du vil altså med andre ord kunne forvente en ny variation af den plante du har høstet fra. Især hvis du samler frø fra det man kalder en F1-hybrid, som i forvejen er en krydsning mellem forskellige sorter, kan næste generations blomster være uforudsigelige og varierende. Derfor kan jeg anbefale at du primært samler blomsterfrø fra det man kalder frøægte planter. Om en plante er en F1 hybrid eller frøægte vil altid fremgå af frøposen når du køber dem. Er du typen der har farvekoordinerede blomsterbede, så kan det altså være at du hellere skal købe dine frø fra nye.


Indsend kommentar (Din e-mail adresse bliver ikke publiceret):

Vær opmærksom på at din kommentarer vil blive sendt til godkendelse, inden den bliver vist på siden.